Frank Oosterhof

Stayers of the Sky

×

Waarschuwing

Fout tijdens het laden van component: com_AutoTweet, Component niet gevonden

Kweken is zijn passie deel 1

"Zijn Passie gaat uit naar het kweken. G.C. van Helden" deel 1

Je heb wel eens dat er dingen opvallen waar je het bestaan niet van weet. In de duivensport is er veel gezeef over gebruik van medicijnen, begeleiding van de duiven. Het lastige is om niet in de war te raken omdat er vele wegen naar Rome leiden. Het is niet vreemd dat je dan eigenlijk met vele meningen opgezadeld wordt waar je eigenlijk niks mee kan. Maar daar schuilt het gevaar. Dit gebeurt ook met goede duiven, duiven die makkelijk door geven maar pas op daar is er maar 1 van en al koop je het zelfde soort het is gedoemd te mislukken. Het is daarom ook belangrijk om je duiven te kennen. Door steeds maar duiven bij te kopen maak je het voor jezelf nog moeilijker. Goed, dat moet ieder voor zich weten. Maar nu kom ik bij duiven die niet bevlogen zijn en toch geven waar je op hoopt. Duiven die een 1e Nationaal kunnen winnen waar iedereen van droomt. Uit ervaring blijkt dat je geduld en vertrouwen moeten hebben in je duiven. De duiven die je koopt moeten je gegund worden. Het gezegde gaat: goeie duiven kan je niet kopen. Kopen kan wel maar tegenwoordig mag je de bank beroven om maar in de buurt te komen om die uit die topkweker te kunnnen kopen. Maar er zijn ook andere wegen die duiven geven waar je van droomt en die kunnen alleen door je vrienden geschonken worden. Zo kom ik al jaren bij Gerrit van Helden over de vloer en we hebben samen een berg duiven gekocht. Tot op een gegeven moment je een dicipline kiest waar je hart bij ligt. Gerrit fungeerde altijd op de achtergrond.

Het begon bij Leen Verheij in het naburige Poortugaal. Hij kwam altijd even kijken tot hij stopte met de duivensport. Later kwam Gerrit met Cees en Piet Gielen in contact, ook uit Poortugaal waar hij altijd kwam letten of als hij vrij was kwam kijken hoe alles er voor stond. Zelfs aankopen gedaan en samenkweek gedaan met de beste vitesse duif uit de vereniging. Gevlogen door mij, F. Oosterhof. Dat was een goede Vitesse duif en vloog 3e, 2e, 3e ,1e en nog een 19e op de vitesse. Het was een genot om hem thuis te zien komen en zeker als je dan de familie van Beveren, de te kloppen mannen, en C. Gielen en zoon die ook hard vlogen op vitesse voor zat, dan is het te gek. Duifkampioen 2 had dus C. Gielen en zoon en daar is deze doffer tegen gekoppeld.

Gerrit heeft ook altijd in contact gestaan met de familie Hamstra. Hij heeft vroeger ook samen gedaan met Johan. Gerrit was bevriend met de broer van Johan. De kwekers van fam Hamsta zaten toen der tijd bij Gerrit. Samen met Hamstra Sr is Gerrit gaan kijken bij Anton Ligtenberg uit Steenbergen en kocht zijn eerste fondduiven. Die had beroemde duiven kweker van "het oud doffertje". Daar was Gerrit helemaal gek van.

Later heeft Gerrit achter de schermen bij de toen der tijd comb. Boer-Wols gelopen. Toen Arie den Boer ziek was en de verzorging van de duiven eigenlijk alleen op de schouders van Wols kwam heeft Gerrit een handje geholpen en meegeholpen met de verzorging en het overdenken welke duiven bovenaan kwamen. Toen Arie den Boer weer helemaal opgeknapt was trad Gerrit meer naar de achtergrond. Later hebben wij de Comb. Den Boer-Oosterhof-Stok geformeerd en hebben we de krachten gebunndeld. Samen werden we 1e generaal in Pv. Snelvlucht en 9e Generaal LMO.

Later zijn we verder gegaan onder de Comb. van Helden-Oosterhof. We hebben in het begin vitesse, Midfond gespeeld maar al vroeg wisten we allebei dat dit voor korte duur was. En kijkende naar het verleden van Gerrit zijn toch meer fond intresse gewekt. Het fond gebeuren was eigenlijk al geboren. Maar nog niet wetende dat het uitgevoerd moet worden met dien verstande rust en veel geduld. Men leert het beste als je met duiven gaat spelen. Zowel het spelen met duiven als kweken is boeiend. Maar dat gaat niet altijd van een leien dakje. Je heb ook met je werk te maken en Gerrit werkte toen al in de 3 ploegendienst.

word vervolgd